Alumnus van iTrainee

SAP Dev-Ops Engineer: probleemoplosser en versneller van complexe processen

Tim Scheffer
05 okt 2020

Op het HBO studeerde ik Industrieel Product Ontwerpen. Dat ging voornamelijk om het bouwen van machines en andere technologische producten. Wat daar echter een beetje ontbrak voor mij was de interactie tussen mensen en techniek. Dat vond ik fascinerend. Daarom koos ik ervoor om nog een master Human Technology Interaction te doen aan de Technische Universiteit Eindhoven. Daar hielden we ons bezig met talloze vraagstukken. Hoe gaan we de komende jaren om met licht? Hoe navigeren mensen door een website? Hoe kunnen robots helpen tegen eenzaamheid bij oudere mensen? Het was een mooie combinatie van statistiek, psychologie en techniek. Niet alleen maar programmeren en ontwikkelen, maar ook onderzoeken en onderbouwen.

Nadat ik mijn papiertje had gehaald, kwam ik vrij snel tot de conclusie dat ik het werken met statistiek en data vooral erg leuk vond. Toen ik mijn zoektocht op de arbeidsmarkt startte, kwam ik echter tot de conclusie dat bij veel interessante functies werd gevraagd naar mensen met een ICT-achtergrond. Ik kon wel een beetje programmeren, maar in mijn ogen niet voldoende voor de functies waarop ik wilde solliciteren. Daarom overwoog ik om een traineeship in de IT-richting te doen. Zo kwam ik bij iTrainee terecht. Ik had toen nog nooit gehoord van SAP. Tijdens het gesprek met iTrainee werd ik steeds enthousiaster. De manier waarop het traineeship is opgebouwd, gaf mij het vertrouwen dat ik daarmee een goede basis kon leggen en mijn kansen op een mooie baan bij een tof bedrijf vergrootte.

Ik kon wel een beetje programmeren, maar in mijn ogen niet voldoende voor de functies waarop ik wilde solliciteren.

Een soort grote snuffelstage

Eigenlijk voelden de eerste drie maanden bij iTrainee voor mij als een grote snuffelstage. Ik leerde wat er allemaal mogelijk was in de wereld van SAP. We begonnen heel breed met alle SAP-modules en waarvoor ze bedoeld zijn. Zo kreeg ik snel een beter gevoel wat mij aansprak. Ik was heel erg zoekende. Dankzij het traineeship leerde ik wat voor mij belangrijk was en wat ik leuk vond. Die houvast had ik nodig om de baan te vinden die het beste bij mij paste. Na ongeveer twee maanden ging ik met iTrainee op zoek naar de richting waarin ik me wilde specialiseren.

Mijn keuze viel op ABAP, de programmeertaal van SAP. Daar kon ik namelijk het werken met data combineren met het bouwen en testen van nieuwe software. In vier weken tijd leerde ik de basis van ABAP. Tegelijkertijd ging iTrainee op zoek naar een geschikte opdrachtgever voor mij. Uit verschillende opties kwam Nationale Nederlanden (NN) het beste naar voren.

Zelf een applicatie ontwikkelen

Dat was een goede keuze. In het begin was het even wennen, want in het bedrijfsleven gaan dingen toch net even anders. Ik wist nog weinig van het vakgebied van NN en het voelde alsof ik vanaf nul moest beginnen. Gelukkig werd ik erg goed opgevangen door mijn collega’s die meestal al jarenlang in het vak zitten. Ik begon gelukkig ook niet meteen met de meest ingewikkelde projecten. Ik moest vooral de systemen en processen leren kennen. Inmiddels programmeer ik niet alleen met SAP ABAP, maar ook met SAP UI5, Javascript, XML en Json. Eigenlijk ben ik in mijn rol voortdurend bezig om technische problemen waar de business tegenaan loopt op te lossen. Soms is dat een simpele opdracht waar ik een uurtje aan kwijt ben, maar ik werk ook aan grotere projecten. Zo heb ik bijvoorbeeld een applicatie ontwikkeld – in samenwerking met een bepaalde afdeling van NN – die een tijdrovend en foutgevoelig proces drastisch heeft verbeterd.

Ik ben iTrainee ontzettend dankbaar voor de kans die ze me hebben gegeven en de goede begeleiding. Het tempo van het traineeship ligt hoog, maar het is een goede voorbereiding op het werkende leven. En ze zorgen ervoor dat je ergens terechtkomt waar je qua persoonlijkheid en drive goed past.

Wil jij net als Lars je carrière een kickstart geven met het SAP traineeship van iTrainee? Doe de test en check of je past in het profiel!

Werken als SAP Consultant

via iTrainee

Afgestudeerd? En nu? Meteen aan de slag, of eerst nog doorleren? Ons traineeprogramma voor SAP, de meest gebruikte bedrijfssoftware ter wereld, biedt je een unieke springplank naar een topbaan bij een topbedrijf. Alleen voor ambitieuze talenten! Kun jij het aan?

Ja, vertel me hoe dat werkt!

What do we offer online?

We help you optimize your CV, cover letter or LinkedIn profile based on your personal goals. In addition, we answer all your career-oriented questions and offer free advice about jobs and employers that suit you best.

*** UPDATE ***

Until January 1, 2021, we offer additional capacity for personal career advice related to canceled company days and career events.

Read more