Sam Waanders

"Mijn stage heeft mij een baan als EHS Technician opgeleverd bij Eaton Industries (Netherlands) B.V. in Hengelo."

01 dec 2019

Eaton Industries (Netherlands) B.V. is een onderdeel van een groot Amerikaans concern. Eaton gevestigd in Hengelo (ov) is een grote productlocatie waar in totaal zo’n 700 gespecialiseerde medewerkers zich bezig houden met het bouwen van laag- en middenspanningssystemen.

Een onderdeel van mijn studie Integrale Veiligheidskunde is het opdoen van praktijkervaring in de vorm van een stage. Hiervoor mocht ik zelf op zoek naar een stagebedrijf. Voor mij was het hierbij belangrijk dat ik in teamverband zou komen te werken om zodoende vragen te kunnen stellen en om te kunnen sparren met collega’s. Daarnaast vind ik het prettig als er bepaalde procedures en processen al uitgeschreven zijn zodat er een kader is om binnen te werken. Mijn keuze voor een groot internationaal bedrijf als Eaton was zeer bewust. Eaton Hengelo bestond destijds uit een team van 3 EHS (Environment, Health and Safety) professionals (1 EHS Manager en 2 medewerkers met de functietitel ‘EHS Technician’). Daarnaast heeft Eaton wereldwijd EHS collega’s waarmee nauw samen wordt gewerkt om de veiligheid binnen de locaties te behouden/verbeteren en om van elkaar te leren.

In het eerste contact met mijn stagebegeleider Rogier Paes, EHS Manager bij Eaton Hengelo, kreeg ik al gelijk het gevoel dat ik welkom was en dat ik als student mijn steentje bij kon dragen aan de organisatie. Ook kreeg ik snel de indruk dat er ruimte was voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Tijdens de uitvoering van de stage werd dit ook daadwerkelijk waargemaakt. Bij sommige stagebedrijven wordt je ingezet als werknemer en is er weinig tijd voor het aandragen van eigen ideeën en voor professionele ontwikkeling. Hoewel je daar ook wel van leert vond ik de werkwijze binnen Eaton vele malen prettiger. Ik kreeg de ruimte om ideeën aan te leveren en deze werden vervolgens ook serieus opgepakt. Het was zelfs zo dat een initiatief die ik tijdens mijn stage heb ingebracht nu ook door andere locaties opgepakt wordt. Hier ben ik natuurlijk heel trots op. Kortom, bij Eaton voelde ik mij gewaardeerd en door het vertrouwen van de afdeling heb ik veel kunnen leren tijdens deze stageperiode.

In het eerste contact met mijn stagebegeleider Rogier Paes kreeg ik al het gevoel dat ik welkom was en dat ik als student mijn steentje bij kon dragen aan de organisatie.

Afgelopen zomer is er vanwege interne doorstroming een functie vrijgekomen op de EHS afdeling bij Eaton Hengelo. Ondanks dat ik de studie Integrale Veiligheidskunde toen nog niet had afgerond heb ik besloten te solliciteren en met succes! In september 2018 ben ik aangenomen als EHS Technician binnen Eaton Hengelo. Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk. Ik werk in deze functie zowel op kantoor als in de productieomgeving. Ik loop vaak de fabriek in om medewerkers te adviseren op het gebied van veiligheid, om te kijken of ik eventuele gevaarlijke situaties kan voorkomen, oplossingen te bedenken om werkplekken veiliger te maken, e.d. Op dit moment ben ik dus eigenlijk aanspreekpunt voor alle medewerkers op het gebied van EHS. Op kantoor ben ik voornamelijk bezig met het schrijven van voorstellen en het uitwerken van rapporten/onderzoeken en dergelijke. Door de diversiteit aan werkzaamheden vind ik mijn werk nooit saai en is elke dag weer anders.

Per februari zal ik starten met mijn afstudeerproject vanuit de Integrale Veiligheidskunde opleiding. Deze zal ik bij Eaton uitvoeren en ik vind het top dat ik hier ruimte en vertrouwen voor krijg. Sterker nog, Eaton zal mijn afstudeeronderzoek niet alleen in Hengelo ondersteunen, maar ook wereldwijd zal men erbij worden betrokken. Dat is toch super! De komende tijd kan ik mij binnen het bedrijf nog veel verder ontwikkelen, er zijn namelijk verschillende mogelijkheden om door te groeien. Zo is een collega van mij onlangs EHS Coördinator geworden. Ook is het mogelijk om EHS Engineer te worden en dat lijkt mij heel interessant, aangezien ik het leuk vind om me bezig te houden met het schrijven van beleidsstukken en nieuwe procedures. Uiteindelijk hoop ik EHS Manager te kunnen worden. Ik denk dat ik met de ervaring die ik nu al bij Eaton heb opgedaan al goed op weg ben om dit doel te kunnen bereiken.

*** UPDATE ***

Tot 1 september extra capaciteit voor persoonlijk carrièreadvies in verband met annulering bedrijvendagen en carrière-events.

Lees meer

Een kijkje in de keuken bij ...