Querine Bulthuis

“Toen ik hoorde dat Eden McCallum door vier vrou­wen was op­gericht werd ik me­teen nieuws­gierig. Eden McCallum bleek anders dan anders.”

Querine Bulthuis
23 jan 2020

Van kunsthistorica tot natuurkundige, van neurowetenschapper tot econometrist – in consulting kom je eigenlijk iedereen tegen. Breed gedragen is echter een interesse in uiteenlopende onderwerpen en soms het gevoel dat je eigenlijk (nog) niet kan of wil kiezen. Als afgestudeerde in strategisch management en veranderingsmanagement werd al snel duidelijk dat consulting voor mij de ideale mogelijkheid was om me nog langer breed te kunnen blijven ontwikkelen.

Eden McCallum werkt met een groot netwerk van zelfstandige consultants, met een achtergrond bij top-tier consulting kantoren en ervaring in de industrie. Anders dus dan traditionele consulting spelers die hun consultants vast in dienst hebben. In dit platform model kan Eden McCallum cliënten kosten-efficiënt bedienen middels op maat gemaakte teams en krijg ik de kans om met breed-opgeleide en zeer ervaren consultants samen te werken. De mogelijkheid om mij aan te sluiten bij een disruptief en klein kantoor, waar je als starter echt een persoon bent die haar/zijn eigen stempel nog kan drukken op het ‘Analyst Programme’, sprak mij erg aan.

Consulting een mannenwereld?

Bij veel consulting bedrijven zal je inderdaad nog altijd een meerderheid aan mannelijke consultants tegenkomen. Tegelijkertijd staat het aantrekken van vrouwelijke consultants hoog op de recruitment agenda en neemt de diversiteit toe. De disbalans tussen het aantal mannen en vrouwen in consulting is gedeeltelijk te herleiden naar de studiebanken. Door een relatief hoog aandeel consultants met een technische studieachtergrond begint een overrepresentatie van mannen al aan de poort. Dat Eden McCallum is opgericht door vier vrouwen in Londen en Amsterdam, allen met een achtergrond bij McKinsey & Company, wekte dan ook meteen mijn interesse. Zelf een vrouw aan het begin van mijn carrière, vind ik het inspirerend en waardevol om met zulke rolmodellen te kunnen werken.

Bij Eden McCallum word je generalistisch opgeleid – in mijn geval betekende dit projecten in o.a. de vastgoedsector, voedselproductie industrie, en van bouwmaterialen- tot software bedrijven.

Het ‘Analyst Programme’ bij Eden McCallum

Met het drieweekse trainingsprogramma in London word je als beginnend analist bij Eden McCallum meteen ondergedompeld in de wereld van problem-solving, teamwork en Excel. Ook gedurende de rest van het full-time, 2-4 jaar durende programma keren er meerdere trainingen terug. Deze variëren van financieel modelleren en het identificeren van je talenten tot client stakeholder management. Deze trainingen worden natuurlijk aangevuld met wat je op dagelijkse basis leert binnen de verschillende projecten in allerlei industrieën. Bij Eden McCallum word je generalistisch opgeleid – in mijn geval betekende dit projecten in o.a. de vastgoedsector, voedselproductieindustrie, en van bouwmaterialen- tot software bedrijven. Ook de aard van het werk verandert keer op keer; van het begeleiden van internationale bedrijfstransformaties tot het formuleren van een digitale strategie of het analyseren van funding opportunities voor een non-profit organisatie.

Na twee jaar heb je de mogelijkheid om promotie te maken van ‘Analyst’ tot ‘Associate Consultant’. De nadruk van het werk komt dan steeds meer te liggen op het overzien en managen van werkstromen en soms ook andere analisten. Naast de trainingen krijg je ook toegang tot een externe coach om je verder te kunnen ontwikkelen op zowel professioneel als persoonlijk vlak. Na afloop van meestal 2 of 4 jaar bij Eden McCallum hebben alumni hun carrière bijvoorbeeld al vervolgd bij Philips, Jacobs Douwe Egberts, Bain & Company of een healthcare start-up.

Het team is hecht en de lijntjes kort – op vrijdag zitten partners en analisten aan dezelfde tafel voor de lunch (en vaker als je niet bij de cliënt hoeft te werken).

Wat Eden McCallum anders maakt

In mijn eerste project was ik zeer positief verrast door de verantwoordelijkheid die mij al vanaf het begin af aan toevertrouwd werd. Ik zat meteen bij de cliënt aan tafel en mocht na een aantal weken al mijn eigen werkstroom leiden. Dit is iets wat Eden McCallum karakteriseert. Teams zijn vaak wat kleiner dan bij de traditionele consulting kantoren. Dit betekent dat je veelal gemanaged en gecoacht wordt door zeer ervaren consultants zonder dat er iemand ‘tussen’ zit. Hierdoor ontstaat er meer ruimte om in een vroeg stadium meer ‘seniore verantwoordelijkheden’ op je te kunnen nemen. Met een enorm steile leercurve als resultaat.

Met 23 ‘Analysts’ en ‘Associate Consultants’ in Amsterdam en Londen zijn we daarnaast een relatief klein kantoor. Het team is daardoor hecht en de lijntjes kort – op vrijdag zitten partners en analisten aan dezelfde tafel voor de lunch (en vaker als je niet bij de cliënt hoeft te werken). Dat maakt het een toegankelijke en prettige omgeving om je carrière te starten. Ook creërt het mogelijkheden om het programma zelf te (blijven) vormen. Middels specifieke trainingen, vrijdagmiddag sessies, maar bijvoorbeeld ook het opzetten van een samenwerking met een non-profit organisatie gericht op het stimuleren van achtergestelde kinderen.

Ben je nieuwsgierig geworden? Bezoek onze website om ook de ervaringen van mijn collega’s te lezen: https://edenmccallum.com/join-us/analyst/our-analysts/

*** UPDATE ***

Tot 1 september extra capaciteit voor persoonlijk carrièreadvies in verband met annulering bedrijvendagen en carrière-events.

Lees meer

Een kijkje in de keuken bij ...