Joëlle van Kerkum

"Stage lopen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken(BZ) leek mij een goede manier om bezig te zijn met Latijns-Amerika.""

‘Gedurende mijn studieloopbaan ben ik altijd erg geïnteresseerd geweest in Latijns-Amerika, een passie die is aangesterkt door een semester in Chili en een veldwerkonderzoek in Cuba. Dat ik mijn carrière op een bepaalde manier wilde verbinden met de regio, is dus niet bepaald een verrassing. De vraag was alleen hoe?

Stage lopen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken(BZ) bij de Directie Westelijk Halfrond(DWH) leek mij een goede manier om bezig te zijn met Latijns-Amerika. De stage heeft mij tot dusver echter veel meer gebracht’.

Hoe ben je bij de organisatie terecht gekomen?

‘Binnen de master International Relations en de master Latin American studies is werken bij het ministerie van Buitenlandse Zaken voor velen een logische volgende stap in de loopbaan, zo ook voor mij. De website www.werkenvoorinternationaleorganisaties.nl hield ik dus al een tijd in de gaten.’

Hoe ziet een gemiddelde werkdag of werkweek van jou eruit?

‘Bij het ministerie van Buitenlandse Zaken is er niet zoiets als een gemiddelde werkdag of werkweek. Een stagedag bij BZ is geen dag hetzelfde. Want wij werken voor Nederland, wereldwijd. Ons werk gaat 24/7 door en er gebeurt altijd wel ergens wat op de wereld. . Zo ben je het ene moment bezig met het lezen van nieuwssites uit de regio en het volgende moment ben je aanwezig bij een afspraak met een ambassadeur uit de regio.

Het werkzaam zijn bij een ministerie an sich is heel leerzaam. Ik ben op organisatorisch vlak bijvoorbeeld betrokken bij de organisatie van een middag waar junior-diplomaten uit onze regio als onderdeel van een vierweekse cursus aan Instituut Clingendael een bezoek brachten aan ons ministerie. Door dit onderdeel aan het programma toe te voegen geven wij de junior-diplomaten de mogelijkheid om kennis te maken met de structuur van het Koninkrijk en onze prioriteiten binnen het buitenlandbeleid. Ook inhoudelijk heb je als stagiair een rol binnen de directie. Zo help ik bijvoorbeeld bij de voorbereiding van speeches, dossiers en vergaderingen.

Ik krijg de mogelijkheid veel relevante contacten te leggen voor mijn netwerk.

Ik kom op mijn stage namelijk ook in aanraking met het werken in teamverband, de processen rond beleidsvorming binnen een ministerie en binnen de rijksoverheid. Interdepartementale overleggen, afspraken met het maatschappelijk middenveld en overleggen met mensen uit verschillende directies binnen BZ maken het werk dynamisch en leerzaam. Ik krijg hierdoor de mogelijkheid veel relevante contacten te leggen voor mijn netwerk. Ook zie ik hoe diplomatie werkt, hoe we met ons werk bijdragen en thema’s die in Nederland spelen zoals veiligheid, werk en inkomen, gezondheidszorg, onderwijs, samenleven en duurzaamheid. . Mijn focus is in die zin dus verbreed door de stage.’

Kun je iets zeggen over doorgroei mogelijkheden?

‘Binnen mijn directie zijn er een aantal medewerkers die na hun stage mochten blijven. Een andere manier is om voor het traineeprogramma ‘Internationaal Beleidsmedewerker Buitenlandse Zaken te solliciteren. Meer informatie over deze vacature is te vinden op https://www.werkenvoornederland.nl/starters/opleiding-tot-internationaal-beleidsmedewerker-buitenlandse-zaken. Wanneer je op deze manier aangenomen wordt, start je met een training bij Instituut Clingendael waarna je o.a. twee keer twee jaar een functie bekleedt in Den Haag, op een ambassade of een andere Nederlandse vertegenwoordiging.

In principe wisselen collega’s bij BZ elke vier tot zeven jaar van functie. Je solliciteert dan intern op een andere functie, waardoor je jezelf breed blijft ontwikkelen..’

Hoe is de bedrijfscultuur, wat zijn de kernwaarden van de organisatie? Wat maakt het voor jou dat je het er zo naar je zin hebt?

‘De omgang bij BZ is best informeel. We spreken elkaar aan bij de voornaam en we tutoyeren elkaar ongeacht leeftijds- of functieverschil. Hierdoor stap ik als stagiaire makkelijk op collega’s af.

Collegialiteit is key binnen mijn directie. Zo lunchen we dagelijks samen, hierdoor leer je elkaar beter kennen en ontstaat er een teamgevoel. Dit teamgevoel maakte dat ik na mijn vakantie weer met plezier naar kantoor ging.’