Kjeld Zijlstra

"Er is hier bijna elke maand een nieuwe campagne met een andere leverancier waarvoor je iets kan en mag verzinnen."

09 sep 2019

Hoi ik ben Kjeld, 20 jaar oud, studeer commerciële economie met als afstudeerrichting sportmarketing. Ik loop nu 20 weken stage bij Runnersworld als marketing stagiair en vertel jullie wat over mijn ervaringen tot nu toe.

Ik ben eigenlijk pas op het laatste moment bij Runnersworld terecht gekomen. Ik had eerst een ander bedrijf waar ik al aangenomen was (zelfs al contract had getekend), maar dit werd op het laatste moment gecanceld omdat ik “directe familie van een ex-klant” was. Hierdoor had ik nog maar een paar weken om een nieuwe plek te vinden… gelukkig was de stagiair van Runnersworld net afgehaakt en hadden zij nog een stagiair nodig. Ik werd door een vriendinnetje van de HvA getagd in een promotiefilmpje voor stagiairs op LinkedIn van Runnersworld, toen heb ik gesolliciteerd en werd ik aangenomen. Een paar weken later kon ik aan de slag.

Elke dag en week is hier anders; ik heb wel vaste taken of projecten over een langere tijd, maar er zijn ook elke maand nieuwe campagnes die je vaak pas twee of drie weken van tevoren bedenkt. Dit zijn de leukste campagnes, ik heb nu op korte termijn een 1 april grap verzonnen en uitgerold en ben nu bezig voor een Moederdagcampagne. Ook is er hier bijna elke maand een nieuwe campagne met een andere leverancier waarvoor je iets kan en mag verzinnen.

Aan het begin van de dag stel ik voor mezelf vaak een paar taken die moeten gebeuren, maar hiernaast komen er altijd andere projecten of leuke dingen bij! Naast het ‘afmaken’ van deze taken ben ik met mijn baas bijna de hele dag in gesprek en laten we onze ideeën horen en filosoferen over van alles en nog wat. Hier komen vaak ook de beste ideeën uit, want onbewust zit je al een hele tijd met de campagne in je hoofd en als je in gesprek bent valt vaak alles op z’n plek. Daarnaast is het belangrijk om veel te praten met je baas omdat je baas hierdoor een goed gevoel van je krijgt en zal je ook meer betrekken bij de echte business. Ook is het goed als je in het bedrijf veel contact maakt met collega’s, als stagiair ben je nieuw in zo’n bedrijf en maken je collega’s vaak niet uit hun zelf contact omdat je toch maar een ‘stagiair’ bent.

Ik denk dat ik het hierdoor naar m’n zin heb, maar ook omdat vooral er met jouw werk echt iets gedaan wordt.

Het bedrijf waar ik in werk heet Euretco en is enorm! Het is een moederbedrijf van veel bedrijven wat bestaat uit alleen maar franchiseorganisaties, Euretco is actief in vier branches: de Doe-Het-Zelf-tak, de mode-tak, de sporttak en de wonen-tak. Onder de sporttak vallen dan weer Runnersworld, Intersport, The Athlete’s Foot en Jouw Sportzaak. Het bedrijf Runnersworld word maar door een klein groepje mensen aangestuurd, je hebt de formulemanager (Bas), inkoopmanager (Marcel), retailmanager (Joren), marketeer (Frank) en marketing stagiair (ik). Joren heeft laatst ontslag genomen en Marcel heeft zijn job op zich genomen en heeft nu twee functies. Hiernaast hebben we nog een mannetje bij online zitten die Runnersworld dedicated is en hij beheert de online marketing en wordt aangestuurd door Frank en mij. Dit team is heel hecht en kan goed met elkaar opschieten, ik word niet op een nummertje gezet en word wel behandeld als een waardige collega.

Ik denk dat ik het hierdoor naar m’n zin heb, maar ook omdat vooral er met jouw werk echt iets gedaan wordt. Dus als je het verprutst, dan ben je gewoon de Sjaak. Voor de projecten die ik tijdens studie deed, maakte het mij niet uit of ik nou een 5,5 haal of een 10. Zolang ik mijn punten maar krijg. Ik word totaal niet gestimuleerd door het cijfersysteem. Maar als ik hier nu slecht werk lever, wordt de verantwoordelijkheid die ik nu heb afgenomen. Daarnaast word je dan behandeld als een ‘stagiair’ en niet meer als ‘collega’.

In principe zit de hele sporttak altijd om 12:00 uur aan de lunchtafel in de kantine, van directeur tot stagiair. Met iedereen kan je makkelijk een praatje maken en dit is dus een mooie kans om je netwerk uit te breiden. Je collega’s tijdens je stage ga je waarschijnlijk nog wel later in je loopbaan tegenkomen, dus een goede indruk achterlaten kan geen kwaad. Bij Euretco zijn er ook prima doorgroeimogelijkheden, omdat het zo’n groot bedrijf wat verdeeld is onder vele andere bedrijven is er altijd wel een functie nodig. Nu gaat bijvoorbeeld een marketeer bij Intersport een wereldreis maken en komt daar weer een plekje vrij.

Ik zie mezelf nog niet fulltime aan het werk op deze leeftijd, nu ik 40 uur per week stage loop ontdek je eigenlijk pas hoeveel vrijheid je hebt tijdens je studie. En van die vrijheid wil ik voorlopig nog niet af!