Eline Bekendam

"Er hangt een aangename sfeer op de redactie en er is altijd ruimte voor wat humor."

09 sep 2019

Een klein verslag over mijn stage bij Knipmode; waarom wilde ik hier stage lopen, wat waren de werkzaamheden en wat zijn de ervaringen.

Ik volg de opleiding Textiel & Materialen op het Cibap in Zwolle. Tijdens deze opleiding heb je de mogelijkheid om drie stages te lopen bij zelf gekozen bedrijven. Zo heb ik ook, bij in totaal drie verschillende bedrijven, mijn stages volbracht. Mijn eerste stage volgde ik bij een brei- en viltatelier, gewoon bij een vrouw in haar woonkamer. Mijn tweede stage was bij een Surinaamse modeontwerpster, met een winkel in Amsterdam.

Daar heb ik de smaak van Amsterdam te pakken gekregen. Omdat ik het blad Knipmode al kende, doordat ik hier zelf regelmatig kleding uit maakte en omdat ik het vormgeven van tijdschriften erg interessant vind, leek Knipmode voor mij het perfecte stagebedrijf. Ik heb een sollicitatie verstuurd, mocht op gesprek komen en werd aangenomen. En zo heeft ook een klasgenootje van mij hier gesolliciteerd, en mochten we samen hier onze eindstage gaan lopen.

In februari zijn wij gestart met onze eerste stagedag, waar we gelijk in een hectische chaos zijn beland. We zijn op deze dag gelijk aan het werk gezet en hebben samen met de redactie een lijst met taken doorgenomen waar wij ons de komende periode mee bezig konden houden en wat er verwacht werd van ons.

Zo hebben we onder andere in onze eerste weken een nieuwe stand voor het Stoffenspektakel mogen inrichten. Hiervoor hebben we de materialen besteld, geschilderd en genaaid.

Op de redactie zelf hebben we het materialen en stoffenhok gereorganiseerd. Dit was al een tijdje niet bijgehouden. We hebben alle stoffen uitgezocht en opnieuw zitten opvouwen, het leuke hiervan was dat we lapjes die te klein waren zelf mochten houden. Voor stoffen die over waren hebben we een goed doel gezocht.

Het fijnste vond ik dat we zo gewaardeerd werden en dat je echt kon merken dat iedereen heel blij met je hulp was.

Daarnaast hebben we geassisteerd bij de dagelijkste werkzaamheden zoals; patronen plotten, stoffenpakketten maken, printwerkzaamheden, mappen voor de nieuwe edities aanmaken en we hebben de redactie opgevrolijkt met een aantal leuke stoelhoezen.

Ook hebben een bezoekje gebracht aan The Pattern Company, het atelier waar de kleding van Knipmode gemaakt word.

We hebben de opname van een video van ontwerper Janice bijgewoond en we zijn langs geweest bij een aantal fotoshoots op locatie in Amsterdam, waarbij we de stylist mochten assisteren. Tussendoor hebben we bovendien bezoek gekregen van Editi NL en hebben we hierbij mogen helpen met filmen.

Verder hebben we invulling mogen geven aan een nieuwe rubriek in het tijdschrift, waarbij we op zoek zijn gegaan naar allerlei leuke tips, weetjes, evenementen en winacties die interessant zijn voor Knipmode-lezeressen. Hiervoor hebben we ook een aantal leuke filmpjes gemaakt die we op de verschillende socialemediakanalen mogen gaan plaatsen.

Door deze verschillende werkzaamheden gaan de weken erg snel voorbij en ziet elke dag er anders uit. We starten altijd om 9 uur op de redactie en zijn rond 5 uur, half 6 klaar.

Op maandag is het altijd het drukst op de redactie, dan zijn de meeste vaste krachten aanwezig en veel freelancers. Op deze dag wordt regelmatig vergaderd en worden veel dingen voor het tijdschrift geregeld. In de loop van de week verschilt het vaak met de drukte. Het is een erg gezellig team met vriendelijke vrouwen. Ieder heeft zijn eigen specialisatie, waardoor je van iedereen weer veel verschillende dingen leert. Er word veel samengewerkt en overlegd. Er hangt een aangename sfeer op de redactie en er is altijd ruimte voor wat humor. Je wordt een volwaardig lid van het team en word ook zo behandeld, daarnaast is er altijd ruimte voor je eigen input en ideeën.

Het fijnste vond ik dat we zo gewaardeerd werden en dat je echt kon merken dat iedereen heel blij met je hulp was. We kregen veel complimenten en bedankjes voor onze werkzaamheden. En hebben ook een goede beoordeling op onze stage gekregen.

Voor veel verschillende opleidingen zijn er stagemogelijkheden bij Knipmode. Zo kun je met een Media en Redactieopleiding veel werkzaamheden uitvoeren voor het tijdschrift en de socialemediakanalen. Met een Mode en Styling opleiding kun je je meer verdiepen in de kant van de collectie, het ontwerp, de stoffen en de patronen.

Knipmode is altijd opzoek naar enthousiaste stagiaires, dus wanneer je opzoek bent naar een leuke stageplek kun je altijd een mail sturen naar de redactie van Knipmode.